argolida-net: Δημογραφικό – Μεταναστευτικό: Τα δύο μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας σήμερα

By | June 29, 2020


Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας, από τα τέλη του 19ου αιώνα, άρχισε η μετανάστευση Ελλήνων προς το εξωτερικό, κυρίως προς τις Η.Π.Α.

Από το 1888 ως το 1919, περίπου 375.000 Έλληνες εγκατέλειψαν την χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο.

Η δεύτερη φάση της μετανάστευσης, έγινε μεταξύ 1945-1977. Υπολογίζεται ότι η καθαρή μεταναστευτική εκροή, ήταν 650.000 άτομα. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, η τάση αυτή αντιστράφηκε. Μεταξύ 1972-1981, είχαμε αύξηση του πληθυσμού της χώρας μας κατά 970.000 άτομα, ενώ μεταξύ 1982-1991, αύξηση κατά 519.000 άτομα.

Όπως αναφέραμε, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Ελλάδα μετατράπηκε από χώρα αποστολής μεταναστών, σε χώρα υποδοχής μεταναστών.

Το 1991, σε συνολικό πληθυσμό 10,3 εκ. κατοίκων, το 98,4% είχαν ελληνική υπηκοότητα, ενώ μόλις το 1,6% ήταν αλλοδαποί (167.000). Το 2001, σε πληθυσμό 10,9 εκ. κατοίκων, το 93% είχαν ελληνική υπηκοότητα, ενώ οι μόνιμα διαμένοντες αλλοδαποί, ήταν 762.000 (7% του πληθυσμού). Απ’ αυτούς, 438.000 ήταν αλβανικής υπηκοότητας, 11% προερχόταν από πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ενώ αισθητή κάνουν την παρουσία τους, για πρώτη φορά, 75.000 Ασιάτες και Αφρικανοί.
Στην απογραφή του 2011, σε σύνολο 10,8 εκ. κατοίκων, οι αλλοδαποί ήταν 912.000 (ποσοστό 8,4%).
Αρχίζει έτσι να διαφαίνεται μια τάση σταδιακής αντικατάστασης του γηγενούς ελληνικού πληθυσμού.
Ήδη από το 2016, οι αλλοδαποί που κατοικούν στη χώρα μας, ξεπερνούν το 10% του συνολικού πληθυσμού και ο αριθμός αυτός αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Δημογραφική εξέλιξη της Τουρκίας και των άλλων βαλκανικών χωρών

Στο διάστημα μεταξύ 1950-1990, η δημογραφική εξέλιξη των βαλκανικών χωρών που ανήκαν στο τέως ανατολικό μπλοκ, καθοριζόταν αποκλειστικά από τις τιμές των φυσικών ισοζυγίων (γεννήσεις-θάνατοι) καθώς λόγω των καθεστώτων των χωρών αυτών, οι μεταναστευτικές ροές ήταν αμελητέες.
Η Αλβανία σχεδόν τριπλασίασε τον πληθυσμό της, η Ρουμανία εμφάνισε μικρότερο ρυθμό αύξησης, ενώ ο πληθυσμός της Βουλγαρίας αυξήθηκε κατά 22%.
Μετά το 1990, άρχισαν ισχυρές μεταναστευτικές εκροές από τις βαλκανικές χώρες. Η Αλβανία και τα Σκόπια, είχαν μικρή αύξηση του πληθυσμού τους, η Ρουμανία μεταξύ 1992-2010, είχε μείωση 6% του, ενώ η Βουλγαρία, από το 1990 ως το 2010 είχε μείωση του πληθυσμού της κατά 16%. Το 2014, είχε πληθυσμό μόλις 7,2 εκ, ενώ το 1960 είχε 7,9 εκ. κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ως το 1970, κάθε Αλβανίδα γεννούσε κατά μέσο όρο 5 παιδιά, ενώ το 2004, ο πληθυσμός της χώρας άρχισε να μειώνεται…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ισχυρή αλβανική παρουσία σε δύο κρατίδια, που αναδύθηκαν στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια. Στο Κόσοβο, σε σύνολο 1,9 εκ. κατοίκων, το 92% είναι Αλβανοί, ενώ και στα Σκόπια, το 25% περίπου των κατοίκων τους είναι Αλβανοί.
Την ίδια περίοδο, η Τουρκία σημείωνε ένα εντυπωσιακό πληθυσμιακό άλμα. Από 21 εκατομμύρια το 1950, έφτασε το 2014 να έχει 78 εκατομμύρια κατοίκους. Σήμερα, ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια. Εκτιμάται δε, ότι το 2050, ο πληθυσμός της θα φτάσει τα 94.000.000. Το ίδιο έτος, ο πληθυσμός της χώρας μας, αν συνεχιστεί η υπογεννητικότητα, θα είναι μόλις 9 εκατομμύρια με το 1/3 του περίπου, μεγαλύτερο των 65 ετών!
Βέβαια, ο πληθυσμός της Τουρκίας δεν είναι ομοιογενής. 18% περίπου είναι Κούρδοι, 7-12% ανήκει σε διάφορες άλλες μειονότητες και το 70-75% είναι Τούρκοι.

Μεταναστευτικό: Ένα μείζον πρόβλημα για τη χώρα μας

Ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα, η χώρα μας άρχισε να δέχεται κύματα παράνομων μεταναστών από την Ασία και την Αφρική. Να θυμίσουμε, ότι το 2015, ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με έγγραφό του είχε ζητήσει να μην χρησιμοποιείται στα υπηρεσιακά έγγραφα ο όρος «λαθρομετανάστης», αλλά οι όροι: «πρόσφυγες», «μετανάστες», «οικονομικοί μετανάστες», «αιτούντες άσυλο» και «παράτυπα εισερχόμενα στη χώρα άτομα»… Να αναφέρουμε απλά, ότι σύμφωνα με το κορυφαίο Λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, του Franco Montanari, το επίρ. «λάθρα» εμφανίζεται ήδη στον Ηρόδοτο, τον Θεόφραστο και άλλους αρχαίους συγγραφείς και ιστορικούς, ενώ υπάρχουν 25 τουλάχιστον λέξεις με πρώτο συνθετικό το λαθρο-. Σύμφωνα δε, με το μνημειώδες «Χρηστικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» της Ακαδημίας Αθηνών και τον κορυφαίο Έλληνα γλωσσολόγο κύριο Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, υπάρχουν 22, τουλάχιστον, λέξεις, με πρώτο συνθετικό το λαθρο-. Π.χ., υπάρχει η λέξη λαθροδιακινητής, «πρόσωπο που μεταφέρει σε μια χώρα με φορτηγό, Ι.Χ. ή πλεούμενο, λαθρομετανάστες». Η λέξη λαθρομετανάστης, υπάρχει στο ΧΛΝΓ, τόσο στην έκδοση του 2014 όσο και σε εκείνη του 2016. Σε μελλοντική έκδοση, πώς θα γραφτεί ο ορισμός της λέξης λαθροδιακινητής;
«Πρόσωπο που μεταφέρει… παράτυπα εισερχόμενα στη χώρα άτομα»;
Επανερχόμαστε στους παράτυπους μετανάστες.
Πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για άτομα νεαρής ηλικίας, μουσουλμάνους που προέρχονται από χώρες με κάποιας μορφής εμφύλιες συγκρούσεις (Συρία, Αφγανιστάν), από χώρες της Μεσογείου (Παλαιστίνη, Μαρόκο, Αλγερία κλπ), είτε από χώρες μακρινές (Πακιστάν, Ιράκ, Μπανγκλαντές, Σομαλία, Νιγηρία κλπ.). Ήδη, από το 2016 και μετά, ο πληθυσμός νόμιμων και παράνομων μεταναστών, ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο. Είναι φανερό, ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο να μπορέσει να δεχθεί τόσους πολλούς μετανάστες. Κάποιοι βέβαια, θησαυρίζουν από τη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Ο ρόλος πολλών Μ.Κ.Ο., είναι τουλάχιστον περίεργος, αν όχι ύποπτος. Και δυστυχώς, πάρα πολλοί μετανάστες ενέχονται σε εγκληματικές πράξεις.
Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνοδεύτηκαν από αλησμόνητες δηλώσεις (για λιάσιμο, επενδυτές κλπ.), απέτυχαν παταγωδώς. Δυστυχώς και η κυβέρνηση της ΝΔ, κωλυσιεργεί και αμφιταλαντεύεται. Οι ακραίες φωνές, βρίσκουν έτσι ευήκοα ώτα. Π.χ. ο εγκλεισμός τους στη Γυάρο, τη Μακρόνησο ή… τη Φαλκονέρα και η αυστηρή φύλαξή τους από το ΛΣ-ΕΛ. ΑΚΤ.

Επίλογος

Τόσο το δημογραφικό, όσο και το μεταναστευτικό, μαζί με τα ελληνοτουρκικά και την οικονομία, είναι κατά την άποψή μας τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Δυστυχώς, όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν κοντόφθαλμες πολιτικές και η στρατηγική τους είναι ανύπαρκτη. Το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας», είναι Ευαγγέλιο για τους Έλληνες πολιτικούς. Η ανάγκη για λήψη μέτρων που θα δώσουν λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, είναι επιτακτική. Επίσης, πρέπει άμεσα να επιστρέψουν, οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια. Όσο για το μεταναστευτικό; Ένα γενναίο ξεσκαρτάρισμα όσων πραγματικά δικαιούνται άσυλο από όσους βρήκαν στην Ελλάδα τον παράδεισο και επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσής τους. Επειδή το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν ή η Νιγηρία δεν «χωράνε» τους κατοίκους τους, η Ελλάδα δεν θα γίνει η νήσος Έλις της Ευρώπης. Δεν είναι ρατσισμός αυτός, όπως ίσως πουν κάποιοι. Είναι θέμα επιβίωσης της ίδιας της Ελλάδας που κάποιοι ,όσο και να μας πληγώνει, την αγαπάμε και θα την αγαπάμε όσο ζούμε…

Τα στοιχεία και οι πίνακες προέρχονται από το βιβλίο του Αναστάσιου Λαυρέντζου «ΣΙΩΠΗΡΗ ΑΛΩΣΗ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ 2016

Μιχάλης Στούκας

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *